• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Wat heb je zopas gekocht?

Sphinkx

Well-Known Member
Home-Theater Goud
19 feb 2013
2.473
309
93
Bingo voor het park. Smeltkroezen gaan we idd zoveel mogelijk negeren..
 

broodro0ster

Administrator
Home-Theater Goud
24 apr 2014
4.101
320
113
2x WD Ultrastar HC520 (12TB) om mijn Synology uit te breiden. Ging er eerst maar eentje kopen, maar voor de prijs kon ik die andere niet laten liggen.
Zijn dezelfde als de HGST Ultrastar die een zeer lage uitval hebben volgens de statistieken van Backblaze. Hopelijk heb ik er evenveel geluk mee.
 

Stiibun

Well-Known Member
19 feb 2013
3.276
211
68
Aangezien het HGST schijven zijn, is er dan een reden waarom je geen WD Elements 12TB schijven hebt gekocht? Deze bevatten normaal HGST schijven, en is al snel 100€ goedkoper. Misschien puur voor de garantie?
 

broodro0ster

Administrator
Home-Theater Goud
24 apr 2014
4.101
320
113
Aangezien het HGST schijven zijn, is er dan een reden waarom je geen WD Elements 12TB schijven hebt gekocht? Deze bevatten normaal HGST schijven, en is al snel 100€ goedkoper. Misschien puur voor de garantie?
Omdat ik dat niet wist dat daar ook HGST's in zaten :p Ik dacht dat het een lotterij was met die externe HDD's om te weten wat er in zit.
Ik heb 220euro per schijf betaald, dus kan niet klagen. Het goedkoopste dat ik ze in een shop vond, was 375euro. Bijna 2 voor de prijs van 1.
Ze waren sealed in het zakje en de serienummers waren OK, maar die kerel had geen factuur, dus hoe het met mijn garantie zit weet ik niet eigenlijk. Hopelijk heb ik die nooit nodig. Heel vroeger ooit een tweedehands WD opgestuurd voor RMA en dat was geen probleem zonder aankoop bewijs. Maar ik spreek over 10 jaar terug.

Momenteel hangt de eerste aan m'n PC om gescanned te worden op bad blocks etc. Nog uur of 15 te gaan.
En dan weet ik niet goed hoe ik het ga aanpakken op m'n Synology te upgraden.

Ik heb nu 4x 3TB reds in SHR zitten. Dat ding staat al 7 jaar dag en nacht te draaien zonder problemen. Ik kan m'n geluk testen en die nieuwe 12TB's er 1 per 1 gaan bij duwen. Maar dan moet ik het ook zo migreren als ik een nieuwe Synology koop.

Ik ben ook van plan de DS920+ te kopen zodra hij uit is en om VM's te kunnen draaien heb je btrfs nodig. Dat betekend sowieso van scratch beginnen in mijn geval. Zal daar geen zotte mee doen, maar eens een VM kunnen launchen om iets te testen is wel handig.

Langs de andere kant vind ik het wat weggesmeten geld om een dure 12TB schijf te verkwisten aan parity. Heb al gedacht om 2 volumes te maken. 2x 12TB als JBOD zodat ik daar 24TB opslag op heb voor niet belangrijke zaken en dan een raid 1/SHR volume op 2x 3TB schijven. Dat is voldoende voor mijn documenten en foto's op te bewaren. Moet wel nog eens checken als deze opstelling zou werken, maar ik vermoed dat het geen probleem zal zijn.

Zelfs alles als JBOD zou voor mij werken denk ik. Ik maak toch een backup van m'n documenten en foto's naar een externe HDD die aan m'n Synology hangt. En misschien moet ik maar eens uitkijken om dit ook naar cloud storage te doen.

EDIT: Snel even gezocht naar de WD Elements van 12TB en 't is een mix van WD Reds en HGST schijven. Maar precies vooral Reds. Maar heb wel niet lang gezocht, dus misschien is het outdated info.
 
Laatst bewerkt:

Stiibun

Well-Known Member
19 feb 2013
3.276
211
68
Misschien zijn het wel ‘geschucked’ WD Elements die je hebt gekregen want 220€ is echt wel een hele goeie prijs voo 12TB.

Die WD Elements, zeker in de grotere formaten, 8TB en groter, waren vroeger haast altijd WD RED white label schijven. Nu vaker ook HGST schijven, maar die worden gek genoeg door mijn unRAID en smart controle als een WD schijf gezien WD100EMAZ.

Je voorstel om met 2 volumes te werken is wel goed denk ik, is inderdaad om 12TB op te geven (zegt de gast met een 10TB parity schijf :))
 

broodro0ster

Administrator
Home-Theater Goud
24 apr 2014
4.101
320
113
Ze zaten nog gesealed in de anti statische zak en ze hebben ook effectief een WD Ultrastar sticker er op met type HC520.
En als ik het serienummer check, dan heb ik nog 4.5 jaar garantie. Dus om retail schijven denk ik.

Maar de prijs was inderdaad zo laag dat ik het niet goed vertrouwde. Maar twas een vriendelijk kerel die correct Nederlands schreef en hij leek zelf wel een beetje op de hoogte zijn van harde schijven, dus dan heb ik maar m'n kans gewaagd om daar heen te rijden en ze te kopen op voorwaarde de serie nummers valideerden op de WD website.

Nu wachten op de DS920+. Ik hoop dat snel verkrijgbaar zal zijn in Europa.
 
  • Vind ik leuk
Reactions: Stiibun

broodro0ster

Administrator
Home-Theater Goud
24 apr 2014
4.101
320
113
Een Philips Hue Aurelle LED paneel van 120x30cm voor in de hobbykamer. Daar kon ik wel wat meer licht gebruiken. Gisteren opgehangen en het geeft een bak licht. Ideaal om tot 's avonds te kunnen verder werken.

En een Herman Miller Aeron voor aan de bureau.
 

jvanhambelgium

Well-Known Member
25 feb 2013
2.673
207
73
Gisteren een Prusa Original MK3s besteld. Levertijd is helaas wel 5-6 weken :(
Voor wa gaat ge die gebruiken ? RC-onderdelen printen en van die dingen ?

NOTE : Uit interesse deze eens bekeken, mooi verhaal hoe Prusa geworden is tot wat het is vandaag :
 
Laatst bewerkt: