• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Het Perfecte Beeld 2

Het Perfecte Beeld 2: De beste instellingen voor je Sony, LG, Samsung, Panasonic, Pioneer tv!

Welkom op deel 2 van onze campagne, Het Perfecte Beeld! In deze tweede stap overlopen we samen de instellingen van je tv-toestel en vertellen we jou ook welke instellingen je best aan, uit of gewoonweg aanpast naar wens.



Optie Naam van verschillende merken aanbevolen instelling
Energie Besparing Eco / Energy Saving/ Stroom Besparing/Energie Besparing Off/Uit
Dynamisch Contrast Dynamic Contrast / Black Enhancer / Dynamic Backlight / Dynamisch Contrast
Off/uit
Dimming Local Dimming / Global Dimming Zie details dimming.
Edge Enhancement Edge Enhancer / Detail Enhancer / Reality Creation / Resolution+ / Super Resolution Off/Uit
Motion Enhancement Motion Plus / Motion Flow / TruMotion / Intelligent Frame Creation / Active Motion Zie details Motion
Cadence Detection Film Mode / Clear Cinema / Real Cinema ON/Aan
Colour Temperature Colour Temperature / Colour Balance / White Balance Warm
Colour Gamut Colour Gamut / Colour Space / Colour Decoding / Live Colour / Vivid Colour / Colour Enhancement Zie Details kleurenspectrum
Gamma Gamma 2.2



  • Energie besparen is een goed idee en door de juiste beeldmodus in stap 1 te selecteren, ben je er al zeker van dat je tv-toestel milieu-vriendelijk is. Het is niet nodig om een andere energie besparende optie te activeren.


    Als je tv-toestel een van deze instellingen heeft en indien ze aanstaan, schakel je deze best uit. Deze instellingen hebben een groot effect op de helderheid van je beeld, waardoor de helderheid veel varieert en als storend ervaren wordt. Moderne tv-toestellen gebruiken niet zoveel meer energie als vroeger en dus heb je deze instelling niet nodig, daar deze het beeld verpest.

  • Deze optie wekt de indruk dat het beeld helderder en donkerder wordt door de helderheid en het contrast per scene aan te passen. Net zoals energie besparende opties, zal dit ook je beeld verpesten.


    Er kunnen ook andere opties zijn die het beeld beïnvloeden, zoals bijvoorbeeld Black Enhancer en Dynamic Backlight. Met al deze opties probeert de tv het verschil tussen wit en zwart zo groot mogelijk te maken, maar door dit te doen gaan de details in het donkere en heldere gedeelte verloren. We raden altijd aan om deze opties uit te schakelen zodat je beeld gedetailleerd en zo accuraat mogelijk wordt weergeven.

  • Hoewel de verschillende namen voor deze optie suggereren dat ze het detail of de resolutie verhogen, is dit niet correct. In het algemeen werkt deze optie door artificiële contouren rond de rand toe te voegen zodat er een indruk ontstaat dat het beeld scherper is, in feite verwijderd deze optie de fijne details in het beeld en verlaagt het de resolutie zelfs.


    De beste oplossing is gewoonweg deze en andere gelijkaardige opties uit te schakelen zodat je zeker bent dat jet het beeld ziet zoals het bedoeld is.

  • Een van de meest voorkomende en minst begrepen opties op een tv zijn de ruis onderdrukking(MPEG Noise Reduction) en Digitale Ruis Onderdrukking(Digital Noise Reduction,DNR), beide opties zijn ontworpen om beeldfouten die we nogal eens in standaard definitie terugvinden te verminderen.



    De Ruis Onderdrukking optie op tv-toestellen gebruikt een proces om de beeldfouten te onderdrukken, maar tijdens dit proces gaan er wederom fijne details verloren. Ze werken meestal beter op een stilstaand beeld en hebben vooral moeite met bewegende beelden, wat resulteert in een onscherp beeld(blurr) rond bewegende objecten. De MPEG en de Digitale Ruis Onderdrukking kunnen met mate op standaard definitie materiaal gebruikt worden, maar worden best nooit op HD of UHD-materiaal gebruikt. Bij twijfels, schakel je deze opties best gewoon uit.

  • Het beeld op jouw tv bestaat uit een reeks stilstaande beelden die de illusie van een bewegend beeld creëren, deze beelden noemen we frames. Soms kunnen snel bewegende objecten, zoals een voetbal haperen. Regisseurs proberen te voorkomen dat je zo een dingen ziet, maar soms is het gewoon onvermijdelijk dat het gebeurd en dan vooral tijdens live-sporten.



    Motion Verbeteringen voegen nieuwe beelden toe aan het huidige beeld in een poging snelle beelden zo vloeiend mogelijk te weergeven. Jouw tv analyseert elk individuele frame van de video, en diegene er rondom en raad op deze manier hoe de ingevoegde frame eruit moet zien. De nieuwe frames bevatten in de meeste gevallen fouten, wat het beeld eigenlijk slechter maakt. Zo een fouten zijn te herkennen aan ghosting van objecten en of bijvoorbeeld de achtergrond die een bewegend object volgt. Deze verbeteringen kunnen het beeld ook weer té vlot maken, dit noemen we het ‘Soap Opera’ effect. De technische term voor het maken van nieuwe frames heet Frame Interpolation.



    Wanneer gebruik je deze optie? Wel, als je een LCD(LED) TV hebt en je veel sport kijkt, dan mag je de optie gebruiken om te kijken of het beeld vloeiender overkomt. Als je films en of tv-series kijkt, raden we het af om deze functie te gebruiken en als je nog een plasma-tv hebt, heb je deze optie al helemaal niet nodig omdat deze al van nature uit een vloeiend beeld hebben. Als je twijfels hebt, raden we je aan deze optie gewoon uit te schakelen


  • Hoewel we normaal aanraden om beeld opties uit te schakelen, maken we voor cadence detection een uitzondering en raden we aan deze functie altijd aan te laten.

    In de meeste gevallen heet deze optie ‘Film’ en wordt gebruikt om het videosignaal in zijn originele vorm om te zetten naar een videosignaal voor tv, zonder het verlies van de resolutie en zonder beeld fouten. We raden jou aan om, indien mogelijk, deze optie aan te zetten.


[infobox]Opgelet! Doordat fabrikanten graag nieuwe en verschillende termen voor een dezelfde optie uitvinden is het voor ons onmogelijk om ze een algemene beschrijving in het Nederlands te geven. Bij twijfel raadpleeg je best even de handleiding van je toestel. [/infobox]

  • Gepubliceerd
    4 jan 2018
  • Paginaweergaven
    2.352