• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Wat is HDMI 2.1 ?

HDMI 2.1 is het nieuwste hdmi-formaat, maar hoe verkrijg ik dit en heb ik nieuwe kabels nodig?

Het lijkt erop dat bij elke opeenvolgende audio- of video-ontwikkeling een nieuwe versie van de HDMI-connector nodig is, zodat we van HDMI 1.0 naar de nieuwste iteratie 2.1 gaan. Maar wat betekenen al deze versies en waarom hebben we eigenlijk HDMI 2.1 nodig?

 

 

Het is waarschijnlijk het gemakkelijkst om bij het begin te beginnen met de lancering van HDMI of High Definition Multimedia Interface om het zijn volledige naam te geven. Het idee achter HDMI was eenvoudig, om een enkele verbinding te maken voor al uw audio- en video-behoeften. Het is redelijk om te zeggen dat HDMI in de loop der jaren zijn tegenstanders heeft gehad en het valt niet te ontkennen dat de eigenlijke connector niet ideaal is, de mogelijkheid om hem op zijn plaats te houden als een DVI-verbinding zou leuk geweest zijn, en er zijn vaak problemen met ‘handshake’ tussen meerdere apparaten.  Maar degenen onder ons die oud genoeg zijn om te onthouden dat ze zeven analoge kabels en drie component videokabels van een enkele bron konden gebruiken, zijn het er zeker mee eens dat HDMI verdomd eenvoudiger en netter is.

Eerdere versie van HDMI

 

De verbinding werd vanaf het begin ook met een redelijke mate van toekomstbestendigheid ontwikkeld en zelfs de oorspronkelijke versie 1.0 in 2002 was in staat om een totale bandbreedte van 4,95 Gbps met 1080p / 60 en 8 kanalen LPCM 192kHz / 24-bit audio te leveren . In 2004 was er versie 1.1 die ondersteuning voor dvd-audio toegevoegd en een  jaar later voegde versie 1.2 SACD-ondersteuning toe, terwijl versie 1.2a eind 2005 werd uitgebracht en volledig gespecificeerde Consumer Electronic Control (CEC) -functies bevatte. De eerste belangrijke upgrade in HDMI was versie 1.3 in 2006, die de single-link-bandbreedte verhoogde tot 10,2 Gbps, het voegde ook Deep Color toe en ondersteuning voor Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio bitstreams.

De komst van versie 1.4 bracht HDMI in het 4K-rijk door de maximale resolutie te verhogen die het kon ondersteunen tot 4K (4096 x 2160) op 24Hz, evenals Ultra HD (3840 x 2160) op 24/25 / 30Hz. Deze nieuwste versie heeft ook 3D-ondersteuning toegevoegd, een HDMI Ethernet-kanaal (HEC) en een Audio Return Channel (ARC) waarmee audio naar de tv maar ook via de tv kon worden verzonden. Versie 1.4 bleef de norm voor de komende vier jaar, maar de ontwikkelingen in de videotechnologie leidden tot de behoefte aan een nieuwe versie die aan de eisen van moderne beeldschermen kon voldoen. Dus in 2013 werd versie 2.0 uitgebracht die de totale bandbreedte verhoogde tot 18 Gbps, waardoor 4K-video kon worden uitgevoerd op 60p. Daarnaast werd er ondersteuning toegevoegd voor het bredere Rec. 2020  kleurenbereik en maximaal 32 audiokanalen.

 

HDMI versie 2.1

Dat brengt ons bij de nieuwste specificatie van HDMI - versie 2.1. Deze nieuwste versie is ontworpen om alle mogelijke ontwikkelingen te omvatten die we het komende decennium of meer kunnen verwachten. Het resultaat is ondersteuning voor hogere resoluties en snellere verversingsfrequenties, waaronder 8K 60Hz en 4K 120Hz. Dit betekent dat HDMI een end-to-end-oplossing met één kabel kan leveren, ongeacht de resolutie of verversingssnelheid. HDMI 2.1 ondersteunt ook 5K- en 10K-resoluties voor pc-schermen en commerciële toepassingen tot 120Hz. Zodra u onder meer de ondersteuning voor Rec. 2020 en 16-bits kleuren in acht neemt, realiseer je al snel dat nieuwe specificaties elk formaat dekken, zowel de huidige als diegene die nog niet bestaan!

HDMI 2.1 ondersteunt ook HDR met zowel dynamische als statische metadata. Op dit moment gebruiken Ultra HD Blu-rays HDR10 met statische metadata om HDR te leveren. Statische metadata gebruiken een enkele beeldbeschrijving voor een hele film, maar dynamische metadata zijn ontworpen om een superieure HDR-prestatie te leveren door ervoor te zorgen dat op een scène-voor-scène en zelfs frame-voor-frame basis, de ideale waarden worden gebruikt om de helderheid te beschrijven , kleur en contrast van de film. Deze vorm van HDR met dynamische metadata wordt HDR10 + genoemd en wordt ontwikkeld door een consortium van bedrijven waaronder Samsung, Panasonic en 20th Century Fox. Er is een andere vorm van HDR met dynamische metadata, Dolby Vision genaamd, maar deze kan al via HDMI 2.0 worden geleverd, dus het is mogelijk dat HDR10 + ook geen volledige HDMI 2.1-verbinding nodig heeft voor HDR10+.

 

Er is ook een Enhanced Audio Return Channel (eARC) dat nu object gebaseerde en meeslepende audioformaten zoals Dolby Atmos en DTS: X ondersteunt. Deze nieuwe functie zal niet alleen betekenen dat consumenten gemakkelijker kunnen genieten van meeslepende audio-indelingen, maar er is ook geavanceerde bediening, wat betekent dat als u een HDMI-apparaat aansluit op een HDMI 2.1-compatibel tv- en audioapparaat, dat de tv deze automatisch detecteert en identificeert.

 

De nieuwe versie van HDMI is ook ontwikkeld om de game-modus VRR (Variable Refresh Rate) -gaming te omarmen die is ontworpen om een vloeiendere en beter gedetailleerde spelervaring te bieden. Met VRR kan een 3D grafische processor het beeld weergeven op het moment dat het wordt gerenderd zonder te worden beperkt tot een vaste uitvoer of framesnelheid. Het synchroniseert bron en weergave, waardoor vertraging, stotteren van het frame wordt verminderd of geëlimineerd. Dientengevolge wordt elk frame weergegeven, afgeleverd en weergegeven op de optimale kwaliteit.

Heb ik nieuwe kabels nodig?

Nu, HDMI 2.1 voegt zeker veel nieuwe functies toe en om ervoor te zorgen dat ze allemaal kunnen worden geleverd, is de bandbreedte ook verhoogd van 18 Gbps naar maar liefst 48 Gbps. Gelukkig kunnen de meeste nieuwe functies, zoals dynamische metadata, eARC en gamemodus VRR, worden ondersteund met bestaande 18 Gbps High Speed HDMI-kabels, dus de nieuwe 48 Gbps-kabels zijn niet nodig totdat we overgaan op hogere framesnelheden zoals 4K 120Hz of hogere resoluties zoals 8K 60Hz. Dat betekent dat zolang u al 18 Gbps High Speed HDMI-kabels gebruikt, u niets hoeft te vervangen.

 

Hoe kan ik naar HDMI 2.1 upgraden?

Terwijl u nog steeds uw bestaande 18 Gbps High Speed HDMI-kabels kunt gebruiken, is hetzelfde misschien niet waar als het gaat om de daadwerkelijke HDMI-verbindingen. Alle nieuwe tv's, projectoren, Ultra HD Blu-ray-spelers, AV-ontvangers en soundbars gebruiken momenteel HDMI 2.0b (op zijn best). Deze zijn mogelijk niet compatibel met versie 2.1. We zeggen misschien niet omdat volgens HDMI zelf 2.0 kan worden geüpgraded om veel van de nieuwe 2.1-functies te kunnen verwerken via een firmware-update als de betreffende fabrikant een chipset gebruikt met voldoende headroom om een dergelijke upgrade mogelijk te maken.  Alleen de tijd zal uitwijzen of fabrikanten kiezen voor een of meer functies op oude toestellen te ondersteunen

 

En wat brengt de toekomst?

 

Is het een probleem als mijn tv of monitor geen hdmi 2.1 update krijgt? In nabije toekomst zal dit waarschijnlijk geen problemen vormen. Hogere frames snelheden worden pas ten vroegste in 2019 verwacht en HDR10+ moet nog tractie krijgen en 8K is nog jaren verwijderd. Het lijkt er wel op dat eArc kan worden ondersteund zonder gebruik te maken van hdmi 2.1, waardoor de gamemodus VRR waarschijnlijk de belangrijkste functie voor de gamers in 2018 wordt. Het goede nieuws is dan weer dat HDMI 2.1 zo toekomst gericht is, dat je niet snel opnieuw moet upgraden.

  • Gepubliceerd
    24 jan 2018
  • Paginaweergaven
    2.381