• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Multi Room Audio

Beginnen aan een multi room systeem? Lees er hier alles over.

multiroom1.jpg


Multiroom systemen bestaan reeds lange tijd. Meestal moesten die systemen op voorhand in de woning geïntegreerd worden en kosten veel geld.

Hedendaagse Multiroomsystemen focussen op gebruiksgemak en draadloze muziekbeleving. Ze kunnen makkelijk in oudere woningen -die geen luidsprekervoorzieningen hebben – ingezet worden, en zijn steevast voorzien met een uitgebreid aanbod aan digitale muziekbronnen. Bovendien kan je met een minimaal budget instappen, de eenvoudige aankoop van één luidspreker is voldoende om van muziek te kunnen genieten.


SONOS is een bedrijf in US die het multiroom concept ong. 10 jaar geleden naar de massa heeft gebracht met zijn Play luidspreker lijn ( Play 1, Play 3 en Play 5). Later is deze uitgebreid met een SONOS playbar en subwoofer voor integratie met TV. Het multiroom concept van SONOS is zo populair dat bijna alle leveranciers multiroom systemen op de markt hebben gebracht.

Sommige leveranciers gaan hierbij nog een stap verder en voorzien en groot deel van hun product portfolio van multiroom software. Mutiroom is dus aan het evolueren van een specifieke productlijn, naar een “feature” aanwezig op alle mogelijke audioapparatuur. Op dit moment bieden zowel SONY als Yamaha producten - luidsprekers, all in one sets, soundbars en zelfs AVR’s en HIFI amplifier’s met een multiroom functie.


Met name de volgende punten zijn de voornaamste redenen om een multiroom systeem te kopen:

  • Digitale en streaming muziekbronnen

  • focus op “gebruiksgemak”

  • muziekbeleving primeert

  • kamervullend geluid, achtergrondmuziek

  • multiroom aan een relatief lage prijs zonder luidsprekerkabels


Mythes en misverstanden

  • Makkelijk om op te zetten

  • De producenten doen er alles aan om hun producten zo makkelijk mogelijk in gebruik te stellen. Dit lukt aardig, maar enige kennis van internet, netwerken en GSM of tablet blijven noodzakelijk.



  • MULTIROOM = SONOS

  • Dit is een gekend merk maar daarom niet je enige keuze. Multiroom systemen van Bluesound, Teufel, Denon, Yamaha, etc.. zijn zeker een kijkje waard.

  • Vergeet absoluut niet dat multiroom aan het evolueren is van een product(lijn) naar een feature.

  • Tenslotte moet je weten dat een “gewone” AVR vaak “type 1” multiroom mogelijkheden heeft, dewelke niet enkel muziek maar ook beeld naar meerdere kamers kan versturen.



Het DNA van een modern multiroom systeem

Merken als Bose, Denon, Sonos en Samsung hebben elk zeer uitgebreide productfamilies met multiroommogelijkheden.

Maar zelfs bij de merken met het grootste aanbod, valt alles wel te herleiden tot vijf categorieën:

  • Wifi-luidsprekers. Dit zijn in essentie “actieve” luidsprekers die niets meer vereisen dan een stopcontact en een netwerkverbinding.

Bij verschillende fabrikanten zie je altijd dezelfde drievuldigheid terugkomen: small-medium- large. Over het algemeen gaat het om tafelmodellen, eventueel in optie op een muur te bevestigen of op een stand. Teufel is een beetje een uitschieter, met een aantal afwijkende speakertypes, incluis een paar imposante vloerstaande speakers.

  • Streamers = netwerkspeler (zie ook de eerdere bespreking van muziekbronnen). Bij deze categorie moet je zijn als je reeds beschikt over hifi-materiaal en die wil betrekken in je multiroomsysteem. Bij de meeste merken vind je zo een streamer die je op een bestaande versterker aansluit. Ben je van plan en streamer aan te kopen, vraag dan naar de mogelijkheden om muziek vanaf en naar je bestaande hifi set door te sturen. Soms zijn hier beperkingen, vb. je kan enkel je bestaande hifi installatie als een muziek bron gebruiken, maar je kan er geen muziek naar toe sturen.

  • Tv-geluid. Multiroom draaide traditioneel rond het beluisteren van muziek, maar het actieterrein is bij verschillende merken verruimd naar tv-geluid. Vb. SONOS heeft zijn multiroom luidsprekers laat integreren met een SONOS soundbar en subwoofer. Ander merken integreren multiroom functies in een AVR. Deze opstellingen laten toe om ook passieve luidsprekers op te nemen in een multiroom verhaal.

  • Ondersteunend materiaal. Hoewel de meeste multiroomtoestellen een netwerkpoort bezitten, worden ze vaak draadloos gebruikt. Het bereik van het wifi-netwerk moet echter goed zijn – en dat is niet altijd het geval. Wifi heeft nu eenmaal veel last van storingen, onder meer in de keuken of als er veel concurrerende netwerken in de lucht hangen. Daarom dat fabrikanten vaak een of ander laaggeprijsd kastje aanbieden dat het draadloze netwerk uitbreidt en versterkt. Daarnaast kan je bij sommigen rekenen op een al dan niet optionele ‘echte’ remote of accessoires voor wandbevestiging.

Een aantal grote audio fabrikanten (Denon, Yamaha en sony) werken aan een multiroom “feature” dewelke ze implementeren in al hun producten. Speakerdocs, All in One sets alsook losse componenten worden hierbij voorzien van een multiroom functie (microchip en/of SW). Concrete voorbeelden zijn Yamaha Musiccast en Sony Songpal.


De mogelijkheden zijn legio. Je kan muziek streamen van je CD speler naar alle luidsprekers in je woning. Je kan muziek vanaf je Home theater streamen naar draadloze luidsprekers in je tuin en woning of de all in one opstelling in je slaapkamer, etc...

Voor en Nadelen



Voordelen

Nadelen

Echte multiroom voor een relatief goedkope prijs zonder fysieke kabels.

Hoewel de (impulsieve) aankoop van één luidspreker relatief goedkoop is, kan het al snel een dure grap worden wil je meerdere luidsprekers kopen of integreren met je TV.


Hou er rekening mee dat je nog steeds stroom en netwerkkabels nodig hebt.

Gebruiksgemak en makkelijk in opzet.

Een cruciale keuze is welk merk je uitkiest. Er is geen mogelijkheid om de systemen van verschillende leveranciers met elkaar te gaan koppelen. Dat wil zeggen: eens je merk X koopt, moet je bij X blijven als je kamers met bijkomende toestellen wil bevolken

Integratie met TV mogelijk

is dit door middel van een soundbar of een AVR met een mutiroom functie.

HIP en modern

De markt evolueert snel, denk goed na over je keuze, impulsieve aankopen kunnen leiden tot een wildgroei aan apparaten in je woning.



Bijkomende informatie en opmerkingen

Multiroom-systemen en features bestaan per merk meestal uit meerdere toestellen en hebben behoorlijk wat mogelijkheden. Helemaal vergelijkbaar zijn ze zelden. Sommige spelen bijvoorbeeld FLAC’s af, anderen weer niet.. Sommige merken bieden multiroom aan op een uitgebreid producten gamma andere beperken zich tot een aantal wifi-luidsprekers. Wil je een multiroomsysteem aankopen, dan neem je best wat tijd om de verschillende systemen/merken met elkaar te vergelijken.



Een cruciale keuze is welk merk je uitkiest. Hou er rekening mee dat nagenoeg alle systemen “gesloten” zijn. Dat wil zeggen: eens je merk X koopt, moet je bij X blijven als je kamers met bijkomende toestellen wil voorzien. Tenzij je natuurlijk je apparaten van X verkoopt als 2ehands en overschakelt op Y. Vooraf plannen is dus belangrijk om het systeem te kopen dat bij je past

Er is een tendens waarbij multiroom aan het evolueren is van een product(lijn) naar een feature aanwezig op audio apparaten! Dit zal er op termijn voorzorgen dat je niet meer hoeft te kiezen tussen een multiroom systeem of “iets” anders.


Koop je multiroom vnl. omwille van Internet/Netwerkstreaming mogelijkheden, hou er dan rekening mee dat bijna elke type muzieksysteem - zij het GSM, IPod doc, dan wel, all in one systemen en losse componenten - streaming functies hebben. Bij sommige zijn die zelf beter ingeregeld dan bij een multiroom systeem.



Het “Wireless” thema geeft zeker voordelen, met name in oudere woningen zijn luidsprekerkabels vaak niet aanwezig. Echter, dat je geen kabels nodig hebt omwille van wifi is een illusie. Je zal ten minste een stroomkabel en soms zelfs ook nog een netwerkkabel moeten voorzien. Hou er ook rekening mee dat de meer conventionele merken met een sterke opmars bezig zijn om meer “wireless” multiroom oplossingen aan te bieden.

Wil je een goed gebalanceerd en integraal multiroom systeem in je woning voorzien als onderdeel van een nieuwbouw of verbouwproject, laat je dan bijstaan door een professioneel iemand. Op basis van budget wensen, en de specifieke ruimtelijke aspecten van je woning, kan er –per kamer- een configuratie worden uitgewerkt. Mono, stereo, alsook een HT-luisterhoek behoren tot de mogelijkheden, het type luidspreker: plafond, inbouw, opbouw etc.. kan per kamer worden afgestemd op de functie. Dit alles alsook productadvies zal besproken worden en in schetsen en plannen worden omgezet eventueel in combinatie met de eigenlijke uitvoering. Een aantal voorbeelden:


multiroom2.jpg


multiroom3.jpg