• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Hifi & Home Cinema op basis van losse componenten

Waar op letten bij de aankoop van een hifi of home-cinema systeem.

Hifi/Home Cinema op basis van losse componenten

Home Cinema kamer

Wat is dit?

Wil je genieten van een compromisloze en volwaardige HIFI en FILM (HT) beleving, dan zijn deze systemen de perfecte match. Ze leveren dan ook de veruit de beste prestaties.
De volgende punten zijn de voornaamste redenen om een HT of HIFI systeem te kopen:

  • Grote en/of open niet conventionele ruimtes
  • focus op “Design” onderdelen met hoogwaardige afwerking en materialen
  • één systeem voor compromisloze FILM en MUZIEK
  • hoogwaardige muziekbeleving a.d.h.v. een luisterhoek of sweet spot 
  • nood aan verschillende muziekbronnen: streaming en digitaal maar ook CD, DVD, Blu-ray, platenspeler....
  • startbudget van 500 tot 1000 Euro en meer

Mythes en misverstanden

  • “old school”
  • Dit is een zaak van het verleden. Huidige amplifiers en AVR’s beschikken meestal over meer streaming en netwerkmogelijkheden dan een “moderne” multiroom setup.
  • Ook multiroom functies worden meer en meer opgenomen in het takenpakket van een AVR.
  • Gedoe met luidsprekers
  • Wij denken dat je hier eerder moet spreken over ongekend is onbemind.
    Toegegeven, de aankoop van luidsprekers vraagt wel wat opzoekwerk en een beetje kennis. Maar eens je ze hebt, kan je er jarenlang van genieten. De kwaliteit van afwerking is compleet anders dan dat wat je ziet in een typische elektronica shop.
    Je kan ook opteren voor de aankoop van een luidspreker pakket.

Het DNA van een HIFI/HT systeem

Je bemerkt reeds dat we dit type van systemen kunnen opsplitsen in 2 subcategorieën:

  1. Hifi: dit is een systeem om voornamelijk naar muziek te luisteren.
  2. Home Theater (HT): dit is een systeem om zowel naar muziek alsook naar TV/Film te kijken en luisteren.

Elk type installatie HIFI of HT, vraag een ander type versterker:

  1. Hifi systemen maken gebruik van HIFI receivers: deze spelen enkel stereo muziek, dit door 2 aansluitingen voor linker en rechterkanaal en eventueel een subwoofer.
  2. HT systemen maken gebruik van AV receivers (AVR): deze hebben meerdere luidspreker- en HDMI aansluitingen. AVR’s ondersteunen vele TV/film surround formaten en kan je onder meer verbinden met je TV, Blu-ray speler en telenet digibox. Zodoende kan je in ware bioscoop stijl genieten van film en muziek.

De meeste Hifi en HT systemen bestaan echter uit 2 of 3 losse componenten en een aantal luidsprekers. De versterker wordt dan gekoppeld aan een bijkomende aparte muziekbron, meestal een CD of Blu-Ray speler. Wens je ook naar TV te kijken dan wordt de versterker ook aangesloten op je TV.

De onderstaande tabel geeft een overzicht van de meest voorkomende configuraties:


 

Systeem

Hifi

Home-theater (HT)

Component 1: 
Basis: Manipulatie en versterking.

HIFI versterker (eventueel met ingebouwde netwerkspeler)

AVR (eventueel met ingebouwde netwerkspeler)

Component2:
Eventuele Muziekbron

CD speler

Universele / blu-ray speler
telenet of belgacom speler/recorder.

Component 3:
Eventuele TV aansluiting en telenet /belgacom digicorder.

Ja, maar TV beperkt tot stereogeluid.

Ja, met surround sound.

Luidsprekeraansluitingen

Meestal 2 , een stereoset.
(optioneel een subwoofer)

5 of meer.
Minimum: 2 boekenplank of vloerstaanders.
voor surround sound ook nog:
1 center luidspreker
2 surround luidsprekers
(optioneel een subwoofer)

Figuur van de componenten in de opstelling

Voor en Nadelen


 

Voordelen

Nadelen

Wil je met één systeem optimaal kunnen luisteren naar muziek in film, dan is een systeem met losse componenten op basis van een AVR de beste prijs/kwaliteit verhouding.

Als je geen bestaande luidsprekers hebt vraagt de aankoop van een versterker en 2 luidsprekers al snel een budget van 600 Euro, dit kan oplopen tot 1000 euro of meer afhankelijk van je voorkeur en eisen op muziekervaring. Je kan losse componenten eventueel ook combineren met een goedkope luidspreker pakket.

Compromisloze, volwaardige HIFI en filmbeleving is perfect mogelijk.
Voornamelijk in grotere en/of open ruimtes, alsook bij het creëren van een luisterhoek/sweetspot bieden deze systemen het meeste voordeel.

Je hebt wel wat ruimte nodig om het materiaal te plaatsen, dit in vergelijking met een micro/miniketen. De luidsprekers kunnen ook heel aanwezig zijn in de ruimte.

Je kan perfect het systeem afstemmen op je budget en persoonlijke voorkeur, een enorm aanbod aan producten.

je kan kiezen voor hoogwaardige afwerkingen, metalen voorpanelen op de apparatuur, luidsprekers met fijne fineer afwerking of pianolak. Je kan ook kiezen uit de verschillende materialen, afwerkingen (hoogglans, houtfineer, metaal, etc..) en kleuren..

Complex om alles juist op elkaar af te stemmen, vraagt wel wat tijd en kennis om het juiste materiaal aan te kopen. Wij hopen dat deze gids je daarbij een flink stuk kan helpen. Onthoud dat je meestal met een of twee componenten meer dan voldoende hebt voor een hoogwaardig systeem.
Eens je weet welke componenten je wil kopen is de installatie echter niet meer zo moeilijk. De meeste hifi/home theater configuraties bestaan uit 2 tot max. 3 losse componenten, hou er ook rekening mee dat deze systemen zichzelf volledig automatisch kunnen instellen. Ze werken via een App of grafische wizards. wij zouden durven stellen dat het inregelen van een AVR met Blu-ray speler eenvoudiger zal verlopen dan het configureren van een SONOS soundbar met subwoofer en satellietluidsprekers.

Dit zijn “open” systemen, je kan dus naar hartelust producten van verschillende leveranciers met elkaar koppelen en verbinden. Vb. een CD speler van merk “X” met een AVR van merk “Y” gekoppeld aan luidsprekers van merk “Z”.
Dit laat toe om systemen geleidelijk aan uit te bouwen of een ideale mix te creëren op basis van jouw behoeften.

Ben je enkel geïnteresseerd in beluisteren van achtergrondmuziek of wil je je bestaande TV voorzien van een “iets” betere klank in relatief kleine ruimtes en je hebt geen luidsprekers die je kan hergebruiken, dan kunnen losse duur uitvallen. Je zou dan een eenvoudige soundbar, een losse speaker dock of misschien een microketen kunnen aankopen. Naast een lagere instapkost bieden deze configuraties een nog iets eenvoudiger aansluiting en gebruik.

Bijkomende informatie en opmerkingen

De Versterker


Door een veel grotere afzetmarkt zijn AVR’s goedkoper dan HIFI receivers terwijl ze toch veel meer functies bieden. De keuze tussen een hifi-receiver en een AVR is dan meestal ook snel gemaakt. Tenzij je bijna uitsluitend muziek wil beluisteren en tevreden bent om niet meer dan max. 2 luidsprekers en eventueel een subwoofer te gebruiken voor je TV geluid, kun je overwegen een hifi-receiver te gebruiken, in bijna alle andere gevallen kun je beter opteren voor een AVR.

Bij de aankoop van een versterker moet je nadenken over de volgende punten:

  • Het vermogen: welk vermogen je nodig hebt is in de eerste plaats afhankelijk van de ruimte waarin je de muziek wil spelen alsook hoe luid je wil luisteren. Een versterker van 80 watt RMS is meestal meer dan voldoende.
    Het is een goede zaak dat je het vermogen van de versterker afgestemd op je luidsprekers.. Een luidspreker heeft geen vermogen maar wel een bepaalde belastbaarheid. De luidsprekerfabrikant geeft vaak een aanbeveling voor het versterkervermogen. In een evenwichtige opstelling is het RMS vermogen van de versterker, hoger dan het minimum aangegeven vermogen van de luidsprekers.
    Wil je de muziek heel luid kunnen spelen (+150Watt RMS/kanaal) of heb je nu eenmaal luidsprekers die heel veel vermogen vragen, dan kan een aparte eindversterker een oplossing zijn. Emotiva is een fabrikant die goede eindversterkers aan redelijke prijzen verkoopt. Een waardig alternatief is om een aparte active subwoofer – dus met ingebouwde versterker - aan te sluiten, zodoende bouw je een systeem met 2 versterkers, waarbij de subwoofer je hoofd versterker (en luidsprekers) ontlast van lage tonen.
  • Netwerk en streaming mogelijkheden. Door de jaren heen is men meer en meer mogelijkheden in de versterker gaan onderbrengen - nog meer in AVR dan in hifi-receivers. Moderne versterkers hebben meestal een ingebouwde netwerkspeler. Je kan ze dan ook rechtstreeks koppelen op het netwerk en ze hebben ook een bijhorende apps die toelaten om muziek vanaf het thuisnetwerk en het internet direct naar de versterker te streamen. De aanwezige functies staan steeds opgelijst bij de specificaties. Onderstaand kader is een voorbeeld van een Yamaha versterker.
  • Multiroom mogelijkheden: Bepaalde leveranciers bieden nu ook multiroom op een AVR en HIFI amplifier. Je AVR of amplifier is dan de basis vanwaar je muziek kan streamen naar al je andere multiroom luidsprekers en producten.

De aanwezige functies staan steeds opgelijst bij de specificaties. Hierbij een voorbeeld van een Yamaha versterker.

De combinatie van één AVR met CD/DVD speler bied de volgende mogelijkheden:

  • naar films/series te kijken via telenet

  • naar films/series te kijken via DVD speler

  • naar films/series te kijken via het thuisnetwerk (NAS)

  • naar films/series te kijken via internet (youtube en netflix)

  • naar FM/AM radio te luisteren

  • naar internet radio te luisteren (vtuner.fm)

  • naar muziek te luisteren op CD/DVD

  • naar muziek te luisteren op USB

  • naar muziek te luisteren op NAS en computer(thuisnetwerk)

  • naar muziek te luisteren op GSM/tablet

  • naar muziek te luisteren via youtube

Specifiek voor een AVR heb je nog de bijkomende aandachtspunten:

  • Dolby ondersteuning en aansluitingen luidsprekers. Alle AVR’s bieden de mogelijkheid om 5 of meer luidsprekers en een subwoofer aan te sluiten, dit met bijhorende dolby en DTS codexen. Dit is zo een beetje de minimumstandaard voor een AVR. Heb je niet het budget of de mogelijkheid om 5 luidsprekers aan te sluiten, dan kan virtual surround sound met 2 of 3 luidsprekers een optie zijn. Kijk na of je AVR in dit geval virtual surround sound modussen heeft.
    De meeste geven dit aan met “merkspecifieke marketingtermen.
    Duurdere AVR’s (+500 Euro) bieden uitgebreide kanaal opties. Meestal betekent dit meer luidsprekeraansluitingen: 7 9 of 11 luidsprekers en/of dubbele subwoofer aansluitingen.
  • HDMI en video/audio aansluitingen. De meeste “budget” AVRs tot 500 Euro hebben 4 of 6 HDMI poorten. Meestal is dit voldoende, maar als je ook (meerdere) game consoles wil kunnen aansluiten is het toch opletten geblazen. HDMI poorten hebben ook steeds een vermelding van de gebruikte standaard. HDMI 2.0 is aangeraden voor 4K TV.
    Heb je bestaande muziekspelers (DVD of CD spelers), kijk dan na of ze een HDMI poort hebben, is dit niet het geval, zorg dan dat je versterker de juiste audio/video ingang heeft of koop een nieuwe speler. Platenspelers kunnen rechtstreeks worden gekoppeld op je versterker middels een “phono” ingang.
  • Pre-amp aansluitingen. Deze heb je enkel nodig om een extra eindversterker (met uitzondering van een actieve subwoofer, die gebruiken een aparte uitgang) ) aan te sluiten. Enkel duurdere (500 Euro en meer) modellen zullen dit aanbieden.
  • Auto setup en kalibratie. De meeste AVR’s hebben kalibratie aan boord (Audyssey, YPAO, MCACC etc... ) waarmee ze zichzelf volledig kunnen afstellen. Ze beschikken dan over een microfoontje waarmee ze de ruimte kunnen scannen en op basis van de metingen zichzelf en de de luidsprekers juist instellen. Dit alles stuur je dan aan via een app op je GSM of tablet. Heel makkelijk!
  • Bass management. Moderns AVR’s hebben uitgebreide bass management mogelijkheden. Voor de meesten onder ons is één subwoofer aansluiting en de mogelijkheid om het LFE kanaal af te snijden op 80hz, meer dan voldoende, maak je in die gevallen geen zorgen. Ben je van plan om meerdere subwoofers aan te sluiten, of je wil gebruik maken van goedkopere satellietluidsprekers dewelke een specifieke afstemming vragen van het LFE kanaal, koop dan een versterker met de juiste specificaties en mogelijkheden.
  • Multizone: we hebben dit reeds eerder besproken, de meeste AVR’s vanaf 500 Euro beiden multiroom mogelijkheden, 2 of 3 zones zijn dan geen uitzondering.

De Luidsprekers


Luidsprekers aankopen is voor de meesten onder ons een niet alledaagse bezigheid en Laat dit nu net het belangrijkste onderdeel zijn in een muziekinstallatie. Tot slot zijn luidsprekers onderdelen die het minste onderhevig zijn aan de snelle digitale evolutie. Een goed paar luidsprekers kan je makkelijk 10 jaar of langer gebruiken.

Naast je persoonlijke voorkeur en smaak en budget, is het belangrijk een aantal spelregels in acht te nemen bij je keuze en aankoop. In de onderstaande tabel vind je enkele voorbeelden terug.

  1. Er bestaan heel veel luidsprekerfabrikanten, echter zijn deze bedrijven niet gekend bij het grote publiek. Je vindt deze meestal niet terug in de elektronica shop, ga zeker eens luisteren bij een gespecialiseerde hifi zaak. Alvast een lijstje met de meest gekende om je te inspireren:


 

fabrikant

Oorsprong

www

Monitor Audio

UK

http://www.monitoraudio.co.uk

Bowers & Wilkins

UK

http://www.bowers-wilkins.nl

Focal

Frankrijk

http://www.focal.com

Dali

Denemarken

http://www.dali-luidsprekers.com

Polk

US

http://www.polkaudio.com

Kef

US

http://www.kef.com/html

Klipsch

US

http://www.klipsch.com

PSB

Canada

http://www.psbspeakers.com

Paradigm

Canada

http://www.paradigm.com

  1. Om kosten te drukken van een HT, kan je opteren om een luidsprekerset of pakket te kopen. Dit is een beetje vergelijkbaar met de all in one HT aankoop, maar dan zonder versterker. De luidsprekers kan je dan koppelen met een versterker naar keuze.

  1. Echter is luidsprekers aankopen in pakket, niet je enige optie. Luidsprekerfabrikanten hanteren verschillende productlijnen of “series”. Een luidspreker lijn bestaat uit een collectie luidsprekers in verschillende formaten en uitvoeringen: vloerstaander, boekenplank, center, subwoofer, bipool, satelliet, inbouw etc... Luidsprekers binnen dezelfde productielijn hebben eenzelfde opbouw en afwerking en zijn vaak “timbre” matched. Timbre matched betekent dat de luidsprekers dezelfde klankkleur en geluidsprofiel hebben. Je kan dus eenvoudig de verschillende types binnen een lijn combineren tot jouw specifieke samenstelling. Vind je dit allemaal wat te omslachtig, dan kan je een mailtje sturen naar de leverancier of raad vragen in de winkel.

 

  1. Het is sterk aan te raden om  bij een HT je frontspeakers en je center speaker uit dezelfde productlijn te kiezen. Zodoende klinkt alles mooi homogeen.

Bij surround speakers is dit minder belangrijk. Heb je vb. nog een bestaande stereo set, dan zou je deze - tijdelijk - in je nieuwe opstelling kunnen gebruiken als surround speakers. Het oogt natuurlijk net iets mooier als alle luidsprekers bij elkaar horen.

  1. Een subwoofer is de enige luidspreker, waar het geen belang heeft deze van een ander merk te kopen.. Er zijn zelfs luidspreker fabrikanten die zich enkel toespitsen op subwoofers: svs, velodyne, Rythmik... Je hebt active en passive ontwerpen. Vermijd passieve subwoofers. Vermijd “fake” subwoofers met een conus van minder dan 6” (16cm). Goede subwoofers zijn steeds actief en hebben een grote conus, 10”, 12” en meer is geen uitzondering.

  

  1. Wil je toch voornamelijk naar film luisteren, en ben je gewonnen voor het formaat van satellietluidsprekers, hou er dan rekening mee dat deze niet enkel behoren tot het domein van all in one HT systemen! Daar worden ze vaak gebruikt om kosten te drukken. Laat je hierdoor niet verkeerdelijk beïnvloeden. De meeste fabrikanten vermeld in het bovenstaand lijstje hebben goede 2-weg Satellieten (of mini boekenplank) opgenomen in hun productlijnen. Je zal ze ook steeds moeten combineren met een goede subwoofer, daarom worden ze meestal verkocht als een pakket.
    Het onderstaand lijstje is geeft een overzicht van de eerder vermelde luidsprekerfabrikanten en de naam (Q12015) van hun HT luidspreker lijnen op basis van sub/sat combinaties:


 

fabrikant

Sub/sat productlijn

Monitor Audio

Radius, Mass

Bowers & Wilkins

MT60, MT50

Focal

Dome, bird, sib

Dali

Fazon

Polk

TL series

Kef

T series, E series

Klipsch

Quintet, HD theater

PSB

Imagine mini

Paradigm

-

     

  1. Wil je het liefste helemaal geen luidsprekers ophangen, kijk dan eens naar inbouwluidsprekers. Deze kunnen een perfect alternatief zijn voor front, center, surround en zelf subwoofer configuraties. Zorg er dan wel voor om ze op de juiste plaatsen in te bouwen! Dit is dan meteen ook het grootste nadeel van inbouwluidsprekers, het is moeilijk om achteraf je TV te verplaatsen naar een andere hoek in de kamer, de aankoop van een grotere TV kan ook problemen vormen als je de fronts te dicht bij elkaar hebt geplaatst. De surroundluidsprekers zou je nog kunnen overwegen om achter de luisterhoek in het plafond in te bouwen. Maar de fronts en center moeten dicht bij het scherm, onderstaande plaatjes tonen hoe het juist moet. Bemerk dat de meeste modellen geschilderd kunnen worden met de muur.

Onderstaande figuur toont dunne opbouw luidsprekers, dit kan natuurlijk ook, het voordeel van een slanke opbouw is dat je die wel kan verplaatsen indien nodig:

  1. We hebben reeds meerdere malen aangegeven dat het belangrijk is te luisteren alvorens te kopen. Maar er zijn ook een aantal visuele kenmerken van een goede luidspreker. Je kan die eenvoudig herkennen:
  • En high end luidspreker vereist een tamelijk inerte en robuuste behuizing die niet begint "mee te zingen met de muziek". Ernstige resonanties van de luidsprekerkast kunnen leiden tot een verlies van detail en beeldvorming. Je kan dit vrij eenvoudig testen door eens op de kast te kloppen: klinkt het hol, dan is dat geen goed teken. De luidspreker zou – bijna - niet mogen trillen, zelf als je de muziek heel luid speelt.
  • Een ontwerp met wijd gespreide drivers (met name tweeters) is mogelijks een recept voor akoestische interferentie: geluidsgolven zullen dan te veel interacteren met elkaar in een constructieve en destructieve manier.
  • Een luidspreker die gebruik maakt van een te grote midrange of mid/woofer driver (meer dan 7" of 18 cm) is gevoelig voor “conus breakup” : de conus functioneert niet als een ideale zuiger, maar begint door te buigen wat allerlei bijgeluiden en neveneffecten creëert.
  • Luidsprekers met tweeters opgebouwd uit “grote” papieren conussen moet je vermijden.
  • Kijk ook eens naar de luidsprekeraansluitingen. Een goede luidspreker zal gebruik maken duurzame banaanpluggen,” in tegenstelling tot goedkope “clip connectoren”
  • De drivers zouden ingewerkt moeten zijn in de luidsprekerkast. Ze moeten in de lijn liggen van de voorste luidsprekerkast. Opbouw drivers (vooral tweeters) zijn een “no-go”. Afgeronde kast randen zijn beter dan scherpe hoeken.

  1. Luidsprekers waarvan geen specificaties zijn opgegeven moet je met een zeker wantrouwen benaderen. Het frequentiebereik (Hz) en gevoeligheid (SPL) zijn een minimum aan informatie. Dit gezegd zijnde mag je ook niet blindelings vertrouwen op luidspreker specificaties.

Luidsprekerconfiguratie

Nu je een idee hebt van de belangrijkste spelregels en een aantal belangrijke luidsprekerfabrikanten, moet je nadenken over het aantal luidsprekers dat je wil aankopen.

Een typische HIFI installatie beperkt zich tot 2 luidsprekers, soms aangevuld met een subwoofer (2.1). Muziek op een HT installatie kan je echter uitbreiden met meerdere luidsprekers (surround) en zones (ruimtes).

We hebben dit eerder besproken maar nog eens een korte samenvatting:

  • Eén luidspreker in principe voldoende, maar al snel heb je een stereopaar – dus twee - nodig wil je naar muziek luisteren.
  • Wil ook genieten van een film/TV dan is een stereopaar het absolute minimum.
  • Virtual surround sound kan je bereiken met drie luidsprekers: een stereopaar en een center speaker. Deze kan je naar wens uitbreiden met 2 surround luidsprekers en vaak ook nog een baskast (subwoofer). Je hebt dan in totaal 5 luidsprekers en een subwoofer, dit wordt een 5.1 opstelling genoemd en de basis voor een volwaardige surround sound.
  • Je kan ook luidsprekers aanbrengen in een bureel, badkamer of keuken. Deze kunnen later verbonden worden met de versterker. Meestal is één luidspreker voldoende, een stereopaar kan natuurlijk ook.

De onderstaande tabel toont de meest voorkomende luidspreker configuraties. Per configuratie geef geven we aan wat de impact is op de muziek en film ervaring.


 

Configuratie (dolby code of kanalen)

Muziek ervaring

TV/film ervaring

1 luidspreker (1.0) –

Mono 
voor een bureel, badkamer of wachtruimte

Mono,komt niet voor

2 luidsprekers (2.0)

 Stereo 
Standaard voor muziekweergave)

Stereo
Minimum configuratie voor TV/film weergave.

2 luidsprekers + subwoofer (2.1)

Stereo met subwoofer.
Deze combinatie wordt meestal gebruikt in grotere ruimtes waar men omwille van esthetische redenen will werken met boekenplank luidsprekers. Om de bassen toch voldoende volume te geven kunnen deze boekenplankluidsprekers dan worden aangevuld met een subwoofer

Stereo met subwoofer.
Deze combinatie wordt meestal gebruikt om de bassen en zeer lage tonen, dewelke veel voorkomen in films - denk maar aan explosies, slaande deuren, vliegtuigen etc... – beter weer te geven. Dit kan in combinatie met vloerstaanders of boekenplank luidsprekers.

3 luidsprekers (3.0) + optioneel subwoofer (3.1)

Geen meerwaarde voor muziek

Virtual surround sound:
Deze combinatie maakt het ook mogelijk om virtual surround sound te creëren. Het voordeel van AVR is dat de muziekervaring bijna altijd beter is dan bij een soundbar.
Kijk na of je versterker deze optie heeft.

Er wordt aan de 2.0 of 2.1 configuratie een “center”luidspreker toegevoegd. De linker en rechter luidspreker worden dan de front luidsprekers genoemd, respectievelijk de linker en rechter luidspreker. Deze combinatie zal de stemmen en dialogen afspelen op de centerluidspreker, alle achtergrondgeluiden en muziek wordt dan afgespeeld op de front linker en rechter luidsprekers. Indien een subwoofer wordt gebruikt zal deze alle lage tonen voor zijn rekening nemen.
De geluiden voor de achterste twee surround kanalen worden vertraagt weergegeven. Dit creëert de illusie van 2 Surround luidsprekers.

5 luidsprekers (5.0) + optioneel subwoofer (5.1)

Surround sound
muziek formaat. (dolby of DTS music)
Maakt gebruik van 4 (quadrofonie), 5 of meer luidsprekers. Surround muziek heeft heel mooie effecten en vergroot het ruimtelijk gevoel van de muziek.
Er wordt aan de 3.0 of 3.1 configuratie 2 surround luidsprekers toegevoegd. Eentje links achter en de tweede rechts achter.

De achterste luidsprekers zullen enkel de instrumentale geluiden afspelen (geen zangstemmen). Deze spelen ook zachter dan de voorste luidsprekers. Dit verstoord de stereo beleving van de muziek niet. Ook blijf je het gevoel hebben dat de zanger of zangeres voor u staat.

configuraties waarbij alle luidsprekers alle tonen even luid spelen is ook mogelijk dit kan je instellen op de AVR.. (party mode) etc...

Surround sound
FILM/TV formaat. (dolby of DTS movie)
Heeft heel mooie effecten en vergroot het ruimtelijk gevoel van de film
Er wordt aan de 3.0 of 3.1 configuratie 2 surround luidsprekers toegevoegd. Eentje links achter (Ls) en de tweede rechtsachter (Rs).

*Bijna alle dialoog vindt plaats op de centerluidspreker (C), deze is dus heel belangrijk!

* Filmmuziek, alsook geluiden van objecten in beeld (vb. voorbijrijdende wagen) worden afgespeeld op de front luidsprekers Links (L) en rechts( R)

*Sfeergeluiden (vb. regen, drukke straat, ontploffing) worden op alle luidsprekers geprojecteerd dus ook de achterste surround luidsprekers (Ls & Rs).

Je kan alles zelf instellen en regelen, vb. wil je de dialoog ook op de front links en rechts dan kan dit. Wil je enkel werken met de fronts kan dit ook etc...

Luisterhoek of ruimte.

Eens je hebt bepaald hoeveel luidsprekers je wil aankopen, zal je moeten nadenken over het type luidspreker op elke positie.

Je moet de keuze van het type luidspreker laten afhangen van de ruimte waarin je ze wil “beluisteren”. Je keuze wordt hier in eerste instantie bepaald door de omvang van de ruimte. Met de omvang bedoelen we de totale omvang van de ruimte, niet enkel de “luisterhoek”.
Heb je een leefruimte met open keuken, dan moet je ook de keuken mee opnemen in de de berekening.

Zoals steeds is je persoonlijke smaak en voorkeur doorslaggevend maar de volgende richtlijnen kunnen je op de juiste weg helpen:

  • 1-weg satellieten met een kleine woofer (6” en meer conusdiameter): ideaal in ruimtes tot 20m² (50m³) luisterafstand tot 2,5 meter.
  • Boekenplank of 2-weg satellieten met woofer (10” en meer conusdiameter): ideaal in ruimtes tot 30 (75m³) luisterafstand 2 tot 3 meter.
  • Boekenplank met woofer (10” en meer) of meerdere woofers: ideaal in ruimtes tot 40m² en meer, luisterafstand 2 tot 3 meter.
  • Vloerstaanders met of zonder woofers: vanaf 25m² en meer. Luisterafstand 2,5 meter en meer.

Koop je de luidsprekers niet in een pakket aan maar per stuk, dan kun je bij een HT verschillende types combineren.  Voor elke luidspreker positie – of kanaal – kan je bepalen welk formaat van luidspreker je wenst te nemen: vb. vloerstaanders voor je fronts, satelliet of boekenplankluidsprekers voor je surrounds. Een aantal aandachtspunten:


 

luidspreker

Aandachtspunt

front luidsprekers Links (L) en rechts( R)

Denk goed na over je keuze: vloerstaanders of Boekenplank of satelliet?
Satellieten moet je altijd combineren met een subwoofer. Hou rekening met de omvang van je ruimte! Bij een grotere ruimte kan je opteren om twee subwoofers aan te kopen, en deze net onder de 2 voorste satellieten links en rechts te plaatsen, zodoende bouw je eigenlijk een “virtuele” vloerstaander. 2-weg satellieten zijn bijna altijd een beter alternatief zeker als je ook naar muziek wil luisteren
Boekenplank is meestal voldoende in combinatie met één subwoofer, zelfs in grote ruimtes.
Vloerstaanders blijven nog steeds de voorkeur genieten als je veel naar muziek wil luisteren met je installatie in grote ruimtes (/+40m²), je zou dan eventueel kunnen opteren de subwoofer achterwege te laten als je niet die ultieme filmervaring wil bereiken. Als je twijfelt kan je steeds vragen om beide configuraties eens uit te testen. Zoals eerder aangegeven kan enkel jij bepalen wat je goed vindt.
Luidsprekers met een basreflexpoort aan de achterzijde, moet je ruimte kunnen geven. Ze zouden toch minsten 35cm van de muren verwijderd moeten staan. Lukt dit niet opteer dan voor opbouw luidsprekers of ontwerpen met de basreflexpoort vooraan de luidspreker.

Center luidspreker

Bijna elke fabrikant heeft in elke lijn een of meerdere “specifieke” center luidsprekers.
Onthoud dat deze speaker bijna alle dialoog op zich neemt. Dit wordt nog eens zo belangrijk bij het kijken naar gewone programma’s zoals een journaal, documentaire of ander informatief programma. Bespaar nooit op je centerspeaker.
Centers in satelliet uitvoering komen bijna niet voor, het is ook geen goed idee. Center Speakers zijn vaak groter dan boekenplank luidsprekers, dit om voldoende volume te hebben uit één luidspreker. Goede centerspeakers kunnen makkelijk 50cm, op 30cm op 20cm meten, hou daar rekening mee als je een TV kast denkt aan te kopen.
De beste modellen hebben een gesloten behuizing (geen basreflex), zodoende kunnen ze onder de TV eventueel een plaats krijgen in een open kast..

Subwoofer

In tegenstelling tot alle andere luidsprekers in het systeem is de plaatsing van een subwoofer vrij te bepalen. Deze kan net naast of onder de TV staan, achteraan in de kamer staan, in een hoekje etc. Dit komt omdat we lage tonen niet kunnen lokaliseren. Wel is het zo dat elke kamer een “ideale” plaats zal hebben waar je de subwoofer kan neerzetten.
Het juist afregelen van een subwoofer is een domein op zichzelf. Surf maar eens op het internet met de term “Home theater Bass management” en “subwoofer crawl”

Surround luidsprekers

Voor de surround luidsprekers wordt er bijna nooit gewerkt met vloerstaanders, vaak is een (kleine) boekenplank luidspreker of een satelliet meer dan voldoende.
Bij High end HT installaties worden “bipool” luidsprekers gebruikt voor de surround positie. Bipool luidsprekers hebben twee conussen in tegengestelde richting. Ze creëren een diffuus geluidsveld ideaal voor film, maar minder goed voor surround muziek.
Er is geen consensus in de industrie welk type luidsprekers nu het beste zijn voor de surrounds: bipool of standaard boeken luidsprekers, je kan ze beide voor dit doeleinde gebruiken.

Plafondluidsprekers

Bijkomend kan je de 5.1 opstelling nog verder uitbreiden met plafondluidsprekers en nog een extra paar luidsprekers achter de luisterpositie, het aantal plafondluidsprekers in een configuratie wordt aangeduid met een tweede punt, dus een 5.1.2 heeft twee fronts, één center, twee surrounds en 2 plafondluidsprekers. Ga eens googelen op het internet met de termen dolby atmos, DTS:X en Auro 3D.
Plafondluidsprekers worden bijna steeds ingebouwd.

Budget

Er wordt bij de aankoop van een nieuw systeem geadviseerd om eerst de luidsprekers te kiezen en dan de bijhorende componenten te kopen. Heb je reeds een versterker of CD speler, dan is dat zeker geen probleem! Heb je een bepaald budget vooropgesteld, dan raden we je sterk om daar minstens 50% van te besteden aan luidsprekers, hetgeen overblijft kan je gebruiken voor de versterker, kabels en andere componenten. Dit is waarom een goedkoop surround setje – waar er door de producent meestal sterk wordt bespaard op luidsprekers – zo een ondermaatse prestatie biedt.

Als je het belang van een aantal elementen op je muziekbeleving in procenten wilt uitdrukken, dan zou je volgend lijstje kunnen hanteren:

  • 91% - verwachtingen
  • 90% - bronmateriaal (dit is dan de kwaliteit van de geluidsopname)
  • 75% - ruimtelijk acoustic van de kamer waarin je luistert
  • 50% - Luidsprekers
  • 22% - Positie van de luisteraar t.o.v. de luidsprekers
  • 18% - afregeling van het systeem t.o.v. de ruimte
  • 7% - de versterker
  • 1% - de muziekspeler

Bij aankoop van losse componenten – en bij uitbreiding eigenlijk elke aankoop van een muzieksysteem- moet je dit steeds goed realiseren.


Het heeft weinig zin om een versterker van 1000 Euro te koppelen aan een stel luidsprekers van 300 Euro. Je kan beter de rollen omdraaien of je geld besteden aan een goed beeldscherm.
Probeer ook te vermijden om ineens een 7.1 of 9.1 HT in te richten. Je kan beter beginnen met een goede basisopstelling op basis van vijf “goede” luidsprekers en eventueel een subwoofer, die je dan later – indien nodig – kan uitbreiden naar meer. Onthoud hierbij dat een goede en evenwichtige 5.1 luidspreker opstelling beter zal klinken dan een 7.1 of 9.1 waarbij je hebt bespaart op kwaliteit.

Probeer ook niet bij een HT aankoop alleen te focussen op het beeldscherm. Dit valt enigszins buiten het bestek van dit boekje, maar het zou duidelijk moeten zijn dat 3000 Euro aan een TV besteden, en dan geen audio voorzien, niet echt een ware filmbeleving zal creëren. Besteed dan 1000 Euro aan je scherm, en koop een muziekinstallatie van 2000 Euro. Een goede vuistregel is om niet meer dan 25% tot max 30% van je totale budget uit te geven aan het beeldscherm.

Als je een beperkt budget hebt kan je steeds opteren voor een gefaseerde aankoop of een goedkoper luidspreker pakket in combinatie met je versterker en muziekspelers.

  • Opteer je voor een goedkopere luidsprekerset. Lees dan nog eens de aandachtspunten die we heb besproken in de behandeling van all in one HT.

  • Bij een aankoop in meerdere fasen, doe je er goed aan het totale budget te berekenen, alsook een tijdsplanning voor de aankopen. Je wil nml. niet meemaken, dat de productielijn uit de markt wordt genomen of compleet wordt ge-restyled nog voor je alle luidsprekers hebt aangekocht.

De prijzen van versterkers en muziekspelers zijn alom gekend, ga uit van een 300 tot 800 Euro voor een goede versterker. CD of blu-ray speler vind je reeds vanaf 80 Euro, de betere voor 200 Euro.

De prijzen van luidsprekers variëren enorm, van 70 euro tot 40.000 voor een luidspreker. Laat je niet overbluffen, je vindt reeds goede satelliet of boekenplank luidsprekers vanaf 150 euro/stuk. 300 tot 500 Euro voor een boekenplank luidspreker is een normale prijs. Voor vloerstaanders ga je al snel 600 tot 1000 Euro moeten voorzien per luidspreker.


De onderstaande tabel laat - louter indicatief – de prijzen van een een aantal voorbeeld configuraties zien. Wij gaan ervan uit dat het doelpubliek geen audiofielen zijn, we hebben het dus beperkt tot een max budget van 4000 tot 5000 euro all in.


Aan de linkerzijde wordt ook aangeduid wat een bepaalde configuratie kan kosten.


 

Budget

HIFI (2.0)

HT (5.1)

<=1000 Euro

Boekenplank + amplifier of AVR

Sub/sat AVR

<=2000 Euro

Vloerstaander (of boekenplank +subwoofer) + amplifier of AVR

boekenplank + AVR

<= 3000 Euro

Vloerstaander + subwoofer amplifier of AVR

Vloerstaander-boekenplank combo + AVR
Boekenplank + subwoofer +AVR

+ 3000 Euro

Vloerstaander + subwoofer amplifier of AVR

Vloerstaander-boekenplank combo + subwoofer + AVR


Je kan ook zien hoe je in fases je installatie kan opbouwen. Er zijn natuurlijk veel meer mogelijkheden, de bedoeling is om je te inspireren. Aan de rechterzijde heb wij een aantal producten opgelijst, om hun richtprijzen aan te geven.

 



  • Gepubliceerd
    4 jan 2018
  • Paginaweergaven
    6.801
Back
Bovenaan