• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Local Dimming

Wat is local dimming en wat doet het? Je leest er hier alles over

Local dimming verwijst naar de technologie die de uniformiteit van de achtergrondverlichting van een LED-scherm verandert. De televisie verandert de lichtsterkte van een aantal zones van het scherm om een betere weergave van de scene te verkrijgen en een betere zwart weergaven te bekomen. Het verbetert het zwakke zwart niveau van een LCD / LED TV.


Is local dimming de moeite waard?


Local Dimming is goed, het verhoogt het waargenomen contrast van het beeld door meer licht door te laten voor de heldere delen van het scherm en het licht gedeeltelijk te blokkeren voor de donkere delen van het scherm. Lcd-schermen lekken altijd een beetje licht, zelfs bij het weergeven van een zwarte kleur, hetgeen we wel eens 'backlight bleeding' noemen. Door de helderheid van een deel van de leds te verlagen, vermindert ook de backlight bleeding waardoor het beeld uiteindelijk donkerder word. De volgende afbeeldingen tonen een backlight voor een normale LCD, een edge-lit LED en een LCD met meerdere ledzones.


Edge Lit dimming


Helaas is local dimming op LED-tv's zelden effectief. De meeste LED-tv's zijn edge-lit waardoor ze de achtergrondverlichting niet met precisie kunnen controleren, local dimming werkt beter met een full-led-tv, ook wel eens 'FALD' genoemd, maar ook dit heeft zijn nadelen, met name dat je een soort van halo-effect creëert.


Op de foto's kan je zien dat het zwart bij een LED met local dimimng donkerder is dan bij een normale LED met edge-lit. Dit komt doordat er achter het scherm meerdere zones met LEDS aangebracht zijn waardoor het mogelijk is om per zone te dimmen, hetgeen resulteert in een betere zwart-weergaven, met als nadeel dat je een licht halo-effect kan zien. Dit halo-effect komt doordat er naast de gedimde leds, ook nog andere leds zijn die nog helder zijn om de heldere delen van het beeld te verlichten. Een plasma-tv en of een oled-tv heeft geen probleem met het weergeven van donkere scenes, daar kan elk elke pixel afzonderlijk uit en aangeschakeld worden.

  • Gepubliceerd
    4 jan 2018
  • Paginaweergaven
    3.599