• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

HDR voor televisie

Alle informatie over High Dynamic Range (HDR10 +), Dolby Vision, netflix-HDR, Amazon-HDR blu-ray-HDR

Je bent op zoek naar een nieuwe televisie en het is tegenwoordig niet eenvoudig om de bomen door het bos te zien, je hebt OLED, LCD, Quantumdot-televisies en daar komt nu ook nog eens de term HDR bij.


oled.jpg

Wat is HDR (High Dynamic Range) ?

De High Dynamic Range-techniek kent zijn oorsprong in de fotografie wereld, waar de techniek wordt toegepast om de afbeeldingen levendiger te doen ogen door het contrast(Wit is helderder en zwart is dieper) te vergroten. Op deze manier kunnen er meer details in het helderdere en het donkerdere deel van het beeld tevoorschijn komen. . Voor een HDR-weergave van video materiaal geldt hetzelfde princiepen, Het contrast licht hoger waardoor er veel meer detail in donkere en lichte objecten getoond kan worden. Dit zonder aan bereik daar tussenin in te leveren en zelfs dit bereik te verhogen waardoor subtiele details beter zichtbaar worden. Als het op de helderheid aankomt ligt het niveau gemiddeld momenteel op zo’n 200 cd/m2 (of nits) maar met HDR wordt er door fabrikanten tot 1.000 of zelfs 4.000 cd/m2 gehaald. Deze helderheid geldt niet voor het volledige scherm, dat zou het verbruik enkel maar de hoogte in jagen, neen, deze helderheid zal enkel in bepaalde delen van het beeld worden behaald, zoals bijvoorbeeld: Wolken die helderder zijn dan op een toestel zonder HDR.dolbyvision.jpg


Naast het contrast en de toegenomen helderheid, is er nog een andere factor waardoor HDR een geweldige techniek is. Ook de kleurenweergaven neemt toe dankzij het gebruik van hdr-video doordat er een breder kleurenspectrum gebruikt wordt en de kleuren meer details bevatten. Dit komt doordat HDR-materiaal moet voldoen aan de Rec.2020-standaard voor kleurweergave, wat tot een betere en uitgebreidere kleurenweergave zal zorgen. In combinatie met het verhoogde contrast zal je een realistischer beeld krijgen.Hoe kan je HDR bekijken?


Als je een tv-toestel hebt gekocht voor 2015 is de kans klein dat het ondersteuning heeft voor de High Dynamic Range techniek, daar deze pas in 2015 werd geïntroduceerd. Voor het kijken van HDR inhoud heb je een Blu-ray speler en een tv-toestel nodig met HDR-ondersteuning, het maakt dus niet uit of je een LCD(LED), OLED of Quantumdot-tv hebt, al deze technologieën kunnen overweg met deze standaard, mits deze een hdr-processor aanboort heeft.

Naast de hardware kant, heb je natuurlijk ook inhoud nodig om van HDR te kunnen genieten, dit kan je momenteel enkel met Netflix, Amazon Prime en als je liever van fysieke schijfjes houdt, met een UHD-Blu-Ray.Standaarden:

Het grootste nadeel aan HDR was dat er nog geen standaard werd vastgelegd, maar de afgelopen twee jaar is hier verandering in gebracht en zijn er, zoals altijd, meer dan één standaard in tv-landschap. Netflix en amazon maken beide gebruik van zowel Dolby Vision als de open standaard, genaamd HDR10. UHD-Blu-Ray zal ook ondersteuning bieden voor Dolby Vision en de vele nieuwe HDR standaarden.


HDR hardware en media:

Zoals we al eerder vertelde, wordt HDR gecombineerd met de nieuwe 4K Ultra HD standaard waardoor er nu al veel films en tv-series zijn die gebruik maken van de bovenstaande technologieën. Het is echter wel zo dat er nog niet met HDR camera’s gewerkt wordt, en net zoals de meeste 3D producties, de effecten softwarematig worden toegevoegd, wat niet betekent dat het slecht is.

  • Gepubliceerd
    4 jan 2018
  • Paginaweergaven
    2.468