Volgend bericht op tweakers, doet me nu helemaal twijfelen ivm welke AP's en welke router
Zowel de USG als ERX draaien op EdgeOS. Qua stabiliteit doen beiden ook sowieso niet voor elkaar onder. Voordeeltje van de ERX is dat je EdgeOS zelf beheert en dat niet via de (beperkende) tussenlaag van de controller gaat.
2. Betere HW
Valt niet echt te vergelijken. De USG is een EdgeRouter Lite in vermomming (zelfde hardware, maar ander/aangepast OS). Wat ik er altijd van begrepen heb is dat de ERX geen hardware offloading heeft maar dat goed maakt door de krachtigere CPU. De USG (en ER Lite) hebben dan weer wel hardware offloading en maken daar dus weer veel mee goed. Afhankelijk van de features die je wilt gebruiken is de USG dus net zo goed. Beiden kunnen gewoon 1Gbit/s routeren (zowel tussen VLANs als WAN <=> LAN).
3. Goedkopere prijs
Correct
4. Meer poorten
Correct. Maar de ERX is dan wel relatief uniek in dat je ook iets aan die poorten hebt. Consumenten routers zijn 3-in-1 apparaten. Access point, (hardware) switch en internet gateway. De meeste routers van Ubiquiti zijn echter alleen het laatste, de internet gateway. Meer poorten heb je dus niet perse veel aan. Dit omdat bij het gecombineerd gebruik van meerdere poorten het verkeer door het OS/CPU moet. Maar zoals gezegd, de ERX is daar relatief uniek in, en deze heeft
wel een ingebouwde hardware switch. Dus je kunt daarbij
wel 4 poorten aan de LAN kant gebruiken als één netwerk, zonder dat dat een performance impact heeft.
4. Beteren meer gedetailleerde monitorring, dus meer grafiekjes
Daar durf ik niks over te zeggen. Ik kan alleen zeggen dat de USG in de Controller veel grafiekjes heeft. Of de ERX er meer heeft weet ik niet
5. Meer functies: vlans, sec features, enz....
De USG ondersteund (uiteraard) ook VLANs, DPI om te zien wat voor verkeer er door de router gaat, optioneel blokkades op basis van DPI, en zelfs IDS/IPS (Intrusion Detection/Prevention System). Dat laatste ontbreekt dan weer op de ER lijn. Maar daarbij hoort dan wel de kanttekening dat IDS/IPS veel van de CPU vraagt en die een flinke bottleneck vormt (en dus je internet trager kan maken dan dat je afneemt bij de provider).
6. Niet nodig om ook nog eens een controller te kopen
Controller kopen? De UniFi Controller is gratis. Deze kun je downloaden van de website van Ubiquiti en klaar. Waar je waarschijnlijk op doelt is de CloudKey. Dit is een mini PC van Ubiquiti met als enige doel het draaien van de Controller. Echter kun je de UniFi Controller ook op eigen hardware draaien. En daarin ondersteunen ze vrij veel. Je kunt de Controller draaien op Windows/Linux/Mac OS X, maar daarnaast ook op een Raspberry Pi, Synology NAS, ....
Daarnaast hoeft de UniFi Controller ook niet perse 24/7 te draaien (wel als je de grafieken wilt). En deze heb je ook nodig voor het configureren van de access points.
De ERX is overigens niet perse een slechte keuze, maar de punten die je noemt ten faveure van de ERX zijn soms te zwart/wit / incorrect. Daarnaast ligt het ook aan de situatie en voornamelijk welke ISP je hebt en wat je daarvan afneemt. De USG is in het geval van *DSL en glasvezel een stuk ingewikkelder te configureren. Dit omdat je dan te maken krijgt met VLANs aan de WAN kant, IPTV, VOIP. Heb je Ziggo is de USG (ik neem aan net zoals de ERX) gewoon plug and play. Heb je dus *DSL / glas in combinatie met IPTV en/of VOIP dan wordt het een vele malen grotere uitdaging en zal de ERX inderdaad makkelijker te configureren zijn.
Overigens v.w.b. de prijs waarbij de ERX een stuk goedkoper is dan de USG. Dat staat uiteraard als een paal boven water. Maar vanwaar dan de keuze voor 2x de AC Pro en niet bv de AC Lite? De AC Pro heeft een 3x3 MIMO antenne setup waardoor je hogere snelheden
kuntbehalen. Met de nadruk op kunt, want de client (telefoon/tablet/laptop) moet dan ook 3x3 MIMO ondersteunen. Heb je geen 3x3 clients dan valt het grote voordeel al meteen weg. Je kunt dus relatief makkelijk ongeveer 100 euro besparen door voor 2x de AC Lite te gaan.
Edit:
Wat @
Kavaa dus ook zegt.
Inhakende op:
Dat geldt dus niet alleen voor het verzamelen van de statistieken van de APs, maar ook voor het
configurerenvan de APs. Je
moet de controller dus sowieso ergens installeren. Waarbij een van de opties is gewoon op je (Windows/Apple) PC installeren en alleen opstarten als dat nodig is.