• Hallo Bezoeker, Het is ons opgevallen dat je nog geen bericht gemaakt hebt! Waarom neem je niet even de tijd om jezelf voor te stellen en nieuwe vrienden te maken.

Tips/hulp bij het instellen van je AV-receiver.

demon

Administrator
Medewerker
19 feb 2013
1.955
95
79
Tips en tricks voor het instellen van jou av-receiver, gaande van Audyssey</strong> tot DSP-modi en we overlopen samen de vele instellingen van je av-receiver.

Receivers en luidsprekers: Een Home Cinema-systeem bestaat uit diverse onderdelen, waarvan luidsprekers en receivers een belangrijk onderdeel vormen bij de weergave van geluid. Luidsprekers worden gekoppeld aan een zogenaamde AV-receiver en of een (eind)versterker.


Het instellen van de AV-receiver: Als je een AV-receiver voor het eerst in gebruik neemt kom je diverse termen tegen die jou vast niet veel zullen zeggen omdat je de betekenis er niet van weet. Na het lezen van dit bericht ken je de betekenis van deze termen en kan je aan de slag met het instellen van je AV-receiver.


De Automatische kalibratie: De meest eenvoudige en ook snelle manier om je AV-receiver in te stellen is door gebruik te maken van de automatische kalibratie-functie in het toestel. Niet alle fabrikanten gebruiken dezelfde kalibratie-techniek, zo gebruiken vooral Marantz en Denon de meest voorkomende Audyssey-technieken, waar Yamaha dan weer zijn eigen techniek, YPAO gebruikt. Hoewel de technieken van naam verschillend zijn, komt hun gebruik op hetzelfde neer: Je plaatst de bijgeleverde microfoon op een statief in een stille kamer op de verschillende luisterposities in de luisterkamer en laat de receiver de testtonen afspelen door de luidsprekers. Voor elke luisterpositie worden verschillende waarden, waaronder de afstand en 'level'(volume) van de luidsprekers, enz.... opgeslagen. Met de informatie die de receiver zonet heeft verzameld wordt vervolgens de equalizer automatisch afgesteld voor een betere geluidsweergaven in jouw luisteruimte.

De afstand:

De afstand van de luidsprekers is een belangrijke variabele voor de audioweergave in de luisterruimte. We hebben het niet alleen over de afstand van de luidsprekers tot de luisterpositie, maar ook de afstand tussen de luidsprekers zelf. De afstand heeft invloed om de tijd die het geluid nodig heeft om bij de luisterpositie te komen en zelfs het kleinste verschil kan een grote invloed hebben op de audioweergave. In een ideale situatie komt het geluid van alle luidsprekers op hetzelfde moment aan op de luisterpositie, maar in een normale situatie gebeurd dit zelden, daarom kan je in de receiver de afstanden handmatig instellen. Door de instructies in de handleiding te volgen en door gebruik te maken van een meetlint kan je de afstanden van je luidsprekers eenvoudig bepalen, let wel op dat je zorgt dat de tweeter(het kleine luidsprekertje) op neus hoogte staat.

Afstanden die automatisch door Audyssey of andere meetsystemen worden bepaald, laat je verder ongemoeid.

Crossover:

We krijgen ook wel eens de vraag 'Wat betekent die Crossover?” De crossover is de grens in de frequenties waaronder de lage frequenties (lage tonen) worden afgesneden en naar de subwoofer worden gestuurd. De subwoofer zal de taak voor het weergeven van de lage tonen overnemen zodat de andere luidsprekers minder belast worden. De beste crossover-freqentie voor jouw systeem is afhankelijk van je ruimte en de luidspreker specificaties, standaard wordt de crossover op 80hz ingesteld, maar als jou luidsprekers tot 50hz gaan, dan kan je hem best op 50h grens laten overgaan. Let wel op, je mag de crossover niet lager laten gaan dan het bereik van jouw luidsprekers bij ongeveer 3db.




Volumeniveau: Goed en wel, je hebt ondertussen al heel wat bijgeleerd en de volgende stap is het controleren of het instellen van het volumeniveau per luidspreker, dat ook wel ‘level’ genoemd wordt. Het instellen van deze waarden kan je grotendeels op gehoor doen. In de meeste gevallen heeft de receiver gekozen om alle luidsprekers even luid in te stellen, maar wanneer bepaalde luidsprekers, zoals bijvoorbeeld de suround-luidsprekers zich te dicht bij de luisterpositie bevinden kan je het volumeniveau van deze luidspreker(s) aanpassen. Je kan deze instellingen en waarden snel en eenvoudig via het menu van je receiver aanpassen door de testtonen te laten galmen door je kamer en dan kan je vervolgens op gehoor het volumeniveau aanpassen.

Praktisch voorbeeld: Je hebt alles ingesteld naar je wens, maar je vind de dialoog dat uit je center-luidspreker komt niet goed hoorbaar, in dit geval kan jet het volumeniveau van deze luidspreker verhogen zonder dat de andere luidsprekers luider gaan klinken.

Volumes die automatisch door Audyssey of andere meetsystemen worden bepaald, laat je verder ongemoeid.

<strong>Geluidsmodi (DSP’s):


Een vraag die wij veel krijgen gaat over de verschillende geluidmodi die receivers tegenwoordig aanbieden. Deze modi worden meestal aangeduid met ‘DPS’ en maken het mogelijk de geluidsweergave aan te passen aan de inhoud middels software. Zo zijn er modi voor bijvoorbeeld Film(Movie), Muziek(Music); Party(Alle luidsprekers in stereo) en nog andere varianten van Dolby en DTS. Welke geluidsmodi je tot je beschikking hebt is afhankelijk van de receiver en de fabrikant, maar ze gebruiken echter allemaal software om je geluidservaring al dan niet te verbeteren. Zo kan je bijvoorbeeld een film die enkel in stereogeluid uitgezonden wordt, toch laten weerklinken over alle luidsprekers dankzij de filmmodus. Bij Blu-ray en dvd zijn deze modi niet nodig, de schijfjes bevatten namelijk al een eigen surround audioweergaven, het is dan ook aangeraden deze te gebruiken.
 

Bijlagen

  • audyssey.jpg
    audyssey.jpg
    66,5 KB · Weergaven: 202
  • interface-EQ.jpg
    interface-EQ.jpg
    105,3 KB · Weergaven: 223
Laatst bewerkt door een moderator: