Road Rebel
Member
Er bestaat al een topic over Kodi en Emby, dus er is ook plaats voor Plex.
Hier zal ik de komende dagen het Plex principe in uitwerken alsook de laatste ontwikkelingen.
(post in redactie)
Het mediaspeler landschap is heel rijk gevuld met een ruime keuze in hardware en software. De tijd waar je voor een gemakkelijke en mooi afgewerkte interface moet aankloppen bij een hardware producent is al lang voorbij. Natuurlijk blijven er de absolute top producten van Kaleidescape, maar ook het installeren van een mediaspelersoftware op jouw eigen hardware is tegenwoordig een fluitje van een cent. Er is een ruime keuze aan software met Kodi (XBMC), JRiver, Mediaportal, Emby (Media Browser) en dus ook Plex.
Hier zal ik de komende dagen het Plex principe in uitwerken alsook de laatste ontwikkelingen.
(post in redactie)
Het mediaspeler landschap is heel rijk gevuld met een ruime keuze in hardware en software. De tijd waar je voor een gemakkelijke en mooi afgewerkte interface moet aankloppen bij een hardware producent is al lang voorbij. Natuurlijk blijven er de absolute top producten van Kaleidescape, maar ook het installeren van een mediaspelersoftware op jouw eigen hardware is tegenwoordig een fluitje van een cent. Er is een ruime keuze aan software met Kodi (XBMC), JRiver, Mediaportal, Emby (Media Browser) en dus ook Plex.
Wat is Plex?</strong>
Plex is een programma die video, muziek, foto’s e.d. automatisch organiseert en de inhoud beschikbaar maakt op een aantrekkelijke manier.
(schets van de werking van Plex)
[*]
Korte geschiedenis:
Plex begon ooit (2008) als een port van XBMC (tegenwoordig kodi) voor OSX (mac in gewone mensentaal): Plex Media Center. In essentie is Plex Media Center dus een kopie van Kodi. Door de jaren heen is het team achter Plex een eigen weg ingeslaan met een aantal verschillen. Zo had je vrij vroeg in het begin een Plex App store om extra functies toe te voegen, had je een goede ondersteuning voor live TV (DVB-T), kan je kanalen toevoegen (vb. youtube, maar ook iptv en netflix toen dat nog open was). Na Plex Media Center kwam de verdere uitbouw van server/client principe met Plex Media Server (een plex eigen server app) en Plex Home Theater (een client gebaseerd op Kodi). De laatste jaren heeft plex vooral het aantal compatibele toestellen vergroot en integratie aangeboden van cloud and internetdiensten. De laatste ontwikkeling is het vervangen van Plex Home Theater door Plex Media Player.
[*]
Hoe werkt het?
Het belangrijkste element van de huidige versie is zonder twijfel de Server/ client infrastructuur. Standaard is elke Kodi speler ook een eigen server. Bij Plex stel je een toestel in als server en dan verbind je er clients mee.
De MediaServer
Het server gedeelte heet Plex Media Server. Het is een eigen software van Plex en heeft als doel het organiseren van Video’s, Films, Series, Muziek door te zoeken naar inhoud en automatisch te importeren van bijvorbeeld iTunes, Photos... Plex Media Server draait op de achtergrond van jouw server, het configureren doe je aan de hand van een webbrowser. Om te beginnen vraagt het programma jou in welke map je jouw films bewaart, jouw series enz. Het organiseren van de inhoud gebeurt op een gelijkaardige manier als Kodi, dmv. “scrapen”. Plex Media Server herkent bijvoorbeeld de titel van het bestand en zoekt bijkomende informatie op bekende databasen. Het is hierbij van belang om jouw bestanden te noemen op zodanige manier dat Plex Media Server die ook kan herkennen. Je krijgt dan automatisch een synopsis, score, achtergronden en posters. Plex Media Server zal ook automatisch zoeken of hij voor deze versie van film/serie/… ondertitels kan vinden in jouw taal en meteen weergeven bij het afspelen. Bij een TV serie zal Plex Media Server bijkomend zoeken naar de theme zodat je in de menu reeds in de stemming komt.
(voorbeeld van de webinterface van Plex Media Server)
Plex Media Server maakt jouw bibliotheek beschikbaar in jouw lokaal netwerk en zal via een eenvoudige procedure ook jouw bibliotheek op afstand beschikbaar maken. Je kan op bezoek bij een vriend dus een film afspelen door gewoonweg in te loggen en dan heb je toegang tot jouw bibliotheek zonder complexe VPN, tunnels en poorten te moeten in te stellen. Bij een beperkte bandbreedte of een zwakkere client zal de Plex Media Server de bestanden “transcoden”. Van een zware 1080p MKV bestand wordt bijvoorbeeld een lichtere versie gemaakt die jouw iPhone over 3G ook aankan.
Plex Media Server is beschikbaar voor computer: Linux (Ubuntu >10.04, Fedora >14, CentOS >6) , OSX (>10.6), Windows (>Vista), FreeBSD (>9.1) maar ook voor NAS: Synology, Qnap, netgear, unRAID, drobo, asustor, thecus, seagate, western digital. Er bestaan Intel, ARM, PowerPC versies in 32 en 64bit. Plex Media Server kan je hier downloaden: plex.tv/downloads
De Client
Zoals hierboven vermeld hanteert plex het Server/Client principe. Uiteraard kan je beide delen op een zelfde toestel installeren, maar dan mis je een beetje het punt en kijk je wat mij betreft beter naar Kodi, Jriver en consoorten.
Voordeel van een losse client. >Je hoeft jouw bibliotheek maar op een plaats te bewaren en te beheren. >Een film starten voor TV en verder kijken in bed, het kan! >Jouw client heeft minder werk te doen en –kort door de bocht- hoeft ook minder zwaar te zijn dan bij concurrente opstellingen. >Plex Media Server kan transcoden, dus ook al heb je een zwakke hardware of een brakke verbinding, toch kan je op jouw client kijken naar wat je wilt.
Voor elk toestel een eigen Plex client.
De kans is groot dat je thuis reeds een toestel hebt die je als Plex client kunt gebruiken. De computer app (Plex Home Theater) is gebaseerd op Kodi, maar andere versies (zoals die voor iPhone/iPad) hebben dan weer een andere achtergrond en je kan zelfs Plex video’s afspelen in een webbrowser zoals safari of firefox. Dankzij deze constructie heeft Plex de breedste client integratie op de markt. Het nadeel is wel dat je een mengelmoes van apps krijgt. Naargelang jouw toestel en de app versie kan het er net anders uitzien en kunnen opties al dan niet beschikbaar zijn: misschien oogt plex op jouw LG tv anders dan plex op jouw iPhone.
(er is een plex voor elke scherm: in en uit huis)
Het huidige aanbod aan Plex Clients:
Plex Home Theater:
De "die hard" basis van Plex, gemaakt voor de geeks die Plex draaien op hun HTPC. Nog steeds biedt Plex Home Theater de ultieme Plex ervaring. Zoals hierboven vermeld is de kern van Plex Home Theater een vroege aftakking van Kodi. Net zoals Kodi kan je extra functies toevoegen, skins aanpassen, plugins installeren, alleen zal dat niet vanuit de interface moeten gebeuren maar hiervoor zal je old skool moet bladeren door de bestanden en de mappen.
Plex Home Theater is beschikbaar voor Windows (>Vista), Mac (>OSX 10.6) en Linux (geen volledige officiële support, maar op het Plex Forum kom je veel tutorials tegen). Vanwege de gedeelde kern met Kodi bestaat er ook de mogelijkheid om een OpenElec versie te maken waarbij je geen Operating System (OS) meer nodig hebt, die is namelijk reeds ingebouwd in OpenElec (een lichte Linux kern).
Plex Mobile App:
Een leven zonder smart device in de broekzak is haast onmogelijk te bedenken. Wel, ook in de Bus/ op het werk/ op toilet/… kan je naar jouw lievelingsserie kijken dankzij Plex apps voor smart devices. De meeste apps hebben ook een Afstandsbediening functie waarbij je op jouw smart device bladert door jouw bibliotheek en de film opstart op jouw TV.
(voorbeeld van Plex op een iOS toestel)
Er is een Plex Client beschikbaar voor Android (Google Play store, Amazon appstore, Ouya games), iOS (App Store) en Windows (Windows Phone).
Plex op jouw smartTV en “connected Device”:
Volledig in de huidige trend, elk toestel moet “smart” of “connected” zijn. Plex speelde hierop in en het is daarom mogelijk om een Plex Client te verkrijgen voor min of meer alles wat je aan jouw TV zou kunnen hangen. Het kan zelfs straffer: op sommige TV’s kan je een Plex Client rechtstreeks inbouwen!
(Voorbeeld van Plex op een 2014 Samsung TV)
Er is een Plex Client beschikbaar voor Android (zie Plex Mobile Apps), Android TV (google Play store), Roku, Amazon Fire TV, Chromecast en zelfs Apple TV (ja zelfs ATV3). Downloaden gebeurt steeds in de respectievelijke stores, behalve in het geval van de Apple TV3 waarbij er een kleine tweak moet uitgevoerd worden. Deze tweak gaat gepaard met een aantal beperkingen, meer info hierover vind je HIER!.
Er is een Plex Client beschikbaar voor Smart TV Alliance (sommige LG TV’s, Toshiba TV’s) Opera TV (Sony TV’s >2013, Sony en Samsung BluRays, zie klik hier voor een overzicht), WebOS (sommige LG TV’s uit 2014), Netcast (sommige LG TV’s uit 2013) en Samsung (Samsung TV’s, zie Samsung App Store). Daarnaast worden er ook een aantal Typisch Amerikaanse toestellen ondersteund die –nog- niet van toepassing is in Belgie (Vizio, Tivo). Ook de Nieuwste Apple TV (
Plex voor Spelconsoles:
Waarmee het begon: Kodi begon ooit als een mediaspeler voor XBOX. Ook in 2015 kan je jouw console gebruiken als mediaspeler (ook al bestaan er tegenwoordig veel goedkopere oplossingen).
Er is een Plex Client beschikbaar voor Xbox (Xbox 360, Xbox One) en voor PlayStation (PS3, PS4)
Officiele Plex Clients kan je hier downloaden: plex.tv/downloads
Plex op andere toestellen?
Plex wordt ondersteund door een grote community. Je zal dus ook onofficiele clients terugvinden voor plex, zo heb je een integratie in Dreambox decoders, speciale versies voor rPI, een tweak met Plex Connect om op Apple TV 3 te installeren of zoals hoger vermeld een OpenElec versie (plex + lichte linux OS)
<strong>Van Plex Home Theater naar Plex Media Player
-
Op korte termijn zal Plex overschakelen op Plex Media Player voor computers. Deze nieuwe Plex Client bestaat uit twee delen: een Graphical User Interface (GUI, de “carosserie”) die web-based is en draait op een chromium-kern en een mediaplayer (MPV, de “motor”). Omdat beide onderdelen open source zijn hoopt Plex nog steeds ondersteuning te krijgen van de community. Het voordeel van die omschakeling is dat er meer homogeniteit zal ontstaan tussen de verschillende clients. Een sceptische blik zal hierbij opmerken dat geeks minder hun ding zullen kunnen doen op hun HTPC. Men zou ook kunnen vrezen dat de meerwaarde van een HTPC ten opzichte van een eenvoudiger toestel misschien wel komt te vervallen. Waar spreken we dan over? Wel, de Huidige plex Home Theater gebruikt de geprezen FFmpeg library en PAPlayer. Het is momenteel te vroeg om te weten in welke richting Plex media Player zal evolueren.
(Voorbeeld van de nieuwe interface - Plex Media Player)
Bijlagen
Laatst bewerkt door een moderator: